+381 (011) 20 70 807 kontakt@laxogel.com

Šta je opstipacija?

Na šta prvo pomislite kada čujete reč ZATVOR?

Lepih asocijacija nema, složićete se…Nećemo prelaziti na “onu” stranu zakona već ćemo se baviti veoma rasprostranjenim upornim problemom koji zahvata čitavu populaciju. Iako je sa medicinske tačke gledišta simptom, za osobu koja se bori sa opstipacijom tj zatvorom, ona je prolongirana bitka sa neprijateljem koji se vešto krije i neretko traži revanš.

Opstipacija ili kako se još naziva ,zatvor, predstavlja poremećaj ritma pražnjenja creva. Redovnost stolice teško je jasno odrediti. Neki ljudi mogu imati stolicu 3 puta dnevno dok neki pak imaju stolicu svega 3 puta nedeljno. Međutim čak i osobe koje svakodnevno imaju stolicu mogu imati i opstipaciju ukoliko je to pražnjenje creva otežano, praćeno čvrstom stolicom.

Opstipacija znači da se creva kod određene osobe prazne dosta ređe nego što je to za tu osobu uobičajeno a i kada do same defekacije dođe uglavnom je stollica tvrda i mala količinski, dok crevna peristaltika  izaziva neprijatnost i bolove. Dugoročna opstipacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, što duže traje, to ju je problematičnije rešiti. Ono što je važno istaći jeste činjenica da svakodnevno pražnjenje nije neophodno za zdravlje,  ali je poželjno da svaki čovek ima svoj ritam i svoju rutinu čišćenja organizma.

Simptomi opstipacije?

Opstipacija može izazvati nekoliko znakova i simptoma. Osnovni su:

Manje od 3 stolice nedeljno

Stolica je često tvrda i grudvasta

Bolno, otežano i praćeno naprezanjem pražnjenje

Osećaj nepotpune ispražnjenosti

Pored navedenih, često se javlja distenzija u trbuhu, osećaj nadimanja, teškoća oslobađanja od gasova, grčevi u stomaku. Osobe kod kojih ovo stanje višednevno potraje mogu imati osećaj mučnine praćen vrtoglavicom i opštom slabošću, može doći do povraćanja ali često i do osećaja rane sitosti što značajno remeti organizam čoveka. Paradoks u priči o opstipaciji jeste pojava dijareje. Međutim, kako kod opstipacije ne dolazi uvek do totalne blokade creva male količine tečnosti koje se propuste mogu dovesti do prividne dijareje. Opstipacija i te kako narušava kvalitet života i može ometati vaše svakodnevne aktivnosti.

Koji su uzroci opstipacije?

Naizgled bezazlene ali lose životne navike, u svakodnevnici mogu napraviti problem i dovesti do opstipacije. Smanjen unos tečnosti i slaba fizička aktivnost veoma su česti okidači. Obilni obroci bogati prerađenim namirnicama ioskudan unos vlakana brz su put ka nastanku zatvora. Čak i odlaganje odlaska u toalet može ulenjiti vaša creva.

Opstipacija može biti prouzrokovana nekim poremećajem u radu creva, kada mišići odgovorni za pražnjenje postanu lenji pa se zbog sporog prolaska stolice kroz creva gubi sve više tečnosti i ona postaje sve tvrđa.

Određene bolesti organa za varenje čest su uzrok -zapaljenske bolesti creva, tumori.

Hormonski poremećaji-smanjena funkcija štitne žlezde, dijabetes.Neurološke ili sistemske bolesti -Parkinsonova bolest, multipla skleroza, demencija praćene su pojavom opstipacije.

Pored određenih zdravstvenih problema i uzimanje lekova može biti uzrok opstipacije. Lekovi koji se svakodnevno koriste : analgetici, antidepresivi, lekovi za smirenje, krvni pritisak,gvožđe I kalcijum, pa čak i prekomerna upotreba stimulativnih laksativa dovode do nastanka opstipacije.

Koje su najčešće greške u lečenju opstipacije?

Opstipacija je ozbiljno stanje koje se može pogoršati. Bez obzira na uzrok, važno je lečiti je.

Najčešće greške u lečenju opstipacije su:

Smanjen unos tečnosti

neredovna I nepravilna ishrana siromašna vlaknima

smanjena fizička aktivnost

nepravilna I preterana upotreba laksativa kao što su bisakodil (5dana) i sena (7dana)

Kako rešiti problem opstipacije?

Kada pristupamo rešavanju ma kojeg problema ciljano delujemo na uzrok. Sa opstipacijom stvar nije tako jednostavna. Često je teško definisati okidač te se primenjuju neki osnovni koraci za poboljšanje opšteg stanja.

Najpre se savetuje primena higijensko dijetetskog režima:

  • promena ishrane
  • unošenje veće količine vode tokom dana, barem 2 litra dnevno
  • povećano unošenje biljnih vlakana
  • redovna fizička aktivnost.

Istakli smo da je povećan unos biljnih vlakana na dnevnom nivou ključ za normalno funkcionisanje i pražnjene creva, odnosno sprečavanje zatvora. Brz tempo života, samim tim i brza i jednolična ishrana često nas sprečavaju da pazimo na navike u ishrani i unesemo dovoljno biljnih vlakana. Zbog toga je nekad potrebno povećati njihov unos putem prirodnih preparata.

PSYLLIUM ljuspice u preparatu Laxogel® dobijene su iz samlevene biljke Plantago Ovata (Indijske bokvice). Ova biljka ima neverovatnu moć upijanja velike količine tečnosti i na taj način podmazuje creva i razmekšava crevni sadržaj. Takođe, dovodi do povećanja zapremine stolice što utiče na motoriku creva i blagovremeno pražnjenje prirodnim putem. Sa jednostavnom primenom koja je moguća i kod trudnica, dojilja i dijabetičara Laxogel® vlakna će lako promeniti vaše navike na bolje a vaša creva će vam biti zahvalna!