+381 (011) 20 70 807 kontakt@laxogel.com

U slučajevima težih slučajeva zatvora, laksativ nam može biti izuzetno neophodan. Upotreba pojedinih vrsta laksativa može dovesti do zavisnosti od ovih preparata i drugih značajnih medicinskih problema. Zato pratite stručne savete kada i koje vrste laksativa možete koristiti, a kada i koje vrste laksativa treba izbegavati.

Ne uzimajte laksativ svakodnevno

Hronična upotreba laksativa može dovesti do toga da debelo crevo postane atonično, tj. mlitavo i neaktivno. Svakodnevna upotreba laksativa vremenom može dovesti čak i do pogoršanja prvobitnog problema. Ako smatrate da hronično koristite laksativ radi pokretanja vaših creva, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom radi otkrivanja pravog uzroka zatvora.

 

Nemojte uzimati laksativ za vreme putovanja

Ako je pristup kupatilu na putovanju problematičan, laksativ nije vaš prijatelj. On stimuliše creva da rade brže, i tera vas da posećujete toalet češće, što za vreme putovanja, naročito od više sati, može biti otežana varijanta.

 

Budite oprezni u vezi sa vrstom laksativa koji koristite

Lekari su potvrdili da su laksativi na bazi vlakana su sigurni, efikasni i zdravi. Ipak, naglo unošenje velike količine vlakana može dovesti do nadimanja, gasa ili grčeva u stomaku. Zbog toga se preporučuje postepeno povećavanje suplementacije vlaknima, kao što je nedeljno povećanje doziranja. Drugi laksativi koje zovemo stimulantnim ili sonim laksativima, koji često sadrže magnezijum ili fosfat, mogu dovesti do zavisnosti ili izražene dehidratacije.

 

Ne uzimajte ih ako ste skloni opstrukciji creva

Ne biste trebali uzimati laksative ukoliko ste imali problema sa opstrukcijom creva u prošlosti. Opstrukcije creva mogu se desiti usled ožiljaka od prethodne hiruške operacije abdomena. Zbog toga se laksativ ne preporučuje u ovoj situaciji.

 

Budite oprezni u korišćenju laksativa tokom trudnoće

Pojava zatvora ili opstipacije se javlja tokom trudnoće zbog svih ostalih promena koje se dešavaju u vašem telu. Ali, u svakom slučaju morate biti oprezni u korišćenju laksativa. Preporučuju se biljni laksativi ili laksativi bogati vlaknima, jer se minimalno apsorbuju. Preporučuje se izbegavanje osmotskih i stimulativnih laksativa tokom trudnoće. zbog potencijalnog izazvanja gasova i nadimanja, pojave disbalansa elektrolita i dehidratacije.

 

Ne uzimajte laksative da biste izgubili težinu

Korišćenje laksativa se, nažalost, nekad zloupotrebljava pogrešnim shvatanjima da mogu pomoći pri gubitku težine. Ovo je sasvim netačna informacija, ali su neki proizvođači skloni kreiranju ovih dezinformacija zarad povećanja prodaje.

 

Možete koristiti laksative nakon porođaja

Laksativi mogu biti veoma korisni nakon porođaja, posebno kod žena koje su imale visok stepen laceracije – cepanja tkiva, i ne bi trebalo da se mnogo naprežu.

 

Ne uzimajte ih ako imate hroničnu bolest bubrega ili bolesti srca

Lekari preporučuju izbegavanje laksativa ako imate hroničnu bubrežnu ili srčanu bolest, jer mogu dovesti do dehidratacije ili mineralne neravnoteže.

 

Budite oprezni kada koristite laksativ u kombinaciji sa drugim lekovima

Neki laksativi se mogu vezivati za lekove ili ometati apsorpciju lekova, kao što su neki antibiotici ili lekovi za srčana oboljenja. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili farmaceutom o mogućim interakcijama vaših lekova.